Societat

Notícies

L'Associació Local Contra el Càncer de Moncofa dona suport a la investigació en càncer de pulmó que desenvolupa l'IIS La Fe amb una donació de 12.000 euros

Representants de l'associació han entregat un xec simbòlic de 12.000 euros que es destinaran a un projecte sobre medicina de precisió en càncer de pulmó

L'objectiu de l'estudi és augmentar l'eficàcia de la immunoteràpia i buscar biomarcadors que anticipen el possible benefici en els pacients

L'Associació Local contra el Càncer de Moncofa ha visitat l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) per a fer lliurament de la donació de 12.000 euros que contribuirà a impulsar la investigació sobre càncer del pulmó que desenvolupa la Unitat de Biomarcadors i Medicina de Precisió (UBiMP) amb la col·laboració del servei d'Oncologia de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe.

El doctor Agustín Lahoz, responsable de la Unitat de Biomarcadors i Medicina de Precisió (UBiMP) del *IIS La Fe; el doctor Oscar Juan, responsable dels tumors toràcics del servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital La Fe i el doctor José Gómez Codina, cap de servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital La Fe, han sigut els encarregats de rebre la donació al costat del director científic de l’IIS La Fe, doctor Guillermo Sanz. Després del lliurament del xec, les representants de l'Associació Local contra el Càncer de Moncofa, han visitat el laboratori de la UBiMP i la Unitat Analítica, llocs en els quals es desenvolupa la investigació en càncer de pulmó de l’IIS La Fe i on han pogut parlar amb els investigadors i investigadores.

Objectiu: augmentar l'eficàcia de la immunoteràpia

El projecte al qual es destinarà l'ajuda econòmica porta per títol 'Inhibició de la nicotinamida N-metil transferasa per a millorar el bloqueig dels punts de control immunitari en el càncer de pulmó: Paper de les cèl·lules supresores d'origen mieloide'. Aquest treball busca augmentar el coneixement sobre una mena d'immunoteràpia denominada inhibidors de punts de control immunitaris (ICIs) que ha suposat un gran avanç en el tractament del càncer de pulmó no microcític. Malgrat els avanços, només un 20% de pacients mostra resposta duradora a 5 anys amb el tractament amb ICIs o en combinació amb la quimioteràpia.

L'objectiu de l'equip investigador de l’IIS La Fe és augmentar aquest percentatge amb un projecte que proposa, d'una banda, augmentar l'eficàcia de la immunoteràpia mitjançant l'ús d'altres fàrmacs que potencien la seua eficàcia i, d'altra banda, buscar biomarcadors que anticipen si l'ús d'immunoteràpia tindrà o no un benefici terapèutic en els pacients.

En els últims anys, la immunoteràpia ha emergit com un de les teràpies més prometedores en la lluita contra el càncer. La immunoteràpia consisteix en l'ús de substàncies produïdes pel cos o en un laboratori que ajuden el sistema immunitari a reconéixer i destruir les cèl·lules canceroses.

L'impacte en el Sistema Nacional de Salut d'aquest projecte seria important ja que milloraria el tractament d'un dels càncers més mortals i que genera major cost sanitari. L'ús de tractaments que augmenten l'eficàcia de la immunoteràpia constitueix una via terapèutica factible que podria augmentar el benèfic de l'ús dels inhibidors de punt de control immunitari.

Equip investigador

La Unitat de Biomarcadors i Medicina de Precisió (UBiMP) de l’IIS La Fe és un grup d'investigació amb interés en l'estudi del metabolisme, l'epigenètica i la seua interrelació en la biologia del càncer. La UBMP reuneix investigadors clínics i bàsics que comparteixen una forta motivació per dur a terme una investigació traslacional que servisca de pont entre el laboratori i la clínica.

Des de la seua fundació, el servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital La Fe està acreditada com a unitat de referència per al tractament de tumors sòlids de l'adult a la Comunitat Valenciana. Des del punt de vista de tumors toràcics, el servei d'oncologia mèdica compta amb una àmplia trajectòria en el desenvolupament de la investigació en aquesta mena de tumors per mitjà de la participació en més de 100 d'assajos clínics de fase I, II, III i IV, trobant-se en fase de reclutament més de 30. Es disposa de 5 facultatius especialistes amb experiència en tumors toràcics, 4 d'ells amb dedicació exclusiva a aquestes neoplàsies, i 2 d'ells amb dedicació exclusiva a l'activitat d'investigació.

Dades sobre el càncer de pulmó a Espanya

A Espanya cada vint minuts mor aproximadament una persona per càncer de pulmó. En 2022, més de 20.000 persones van morir per aquesta malaltia, xifra que es preveu que augmente en els pròxims anys. Les raons d'aquesta elevada mortalitat són variades, entre elles destaquen: retard en el diagnòstic degut a l'absència de símptomes, alta capacitat invasiva, aparició de resistències al tractament i absència de *biomarcadores moleculars que dirigisquen el tractament òptim en el 80% dels casos amb càncer de pulmó no *microcítico.