Societat

Notícies

Innovació

La col·laboració i la transferència tecnològica, fil conductor de la II Jornada d'Innovació Empresarial IIS La Fe-REDIT

L’IIS La Fe acull la segona jornada d'este esdeveniment que busca promoure la col·laboració entre entitats

L'Institut d'Investigació Sanitària La Fe acull la segona edició de la Jornada d'Innovació Empresarial, un esdeveniment innovador que tracta de mostrar, a través de casos d'èxit i exemples reals, el recorregut que es duu a terme des de la concepció d'una idea fins a la seua transferència al mercat. Esta jornada, emmarcada dins del projecte de la UCIE-IIS La Fe i amb el suport de l'Agència Valenciana d'Innovació (AVI) per al període 2022-2024, té com a objectiu fonamental promoure la col·laboració entre entitats i la transferència tecnològica, acostant les innovacions al teixit empresarial.

Així doncs, el punt de partida ha sigut la presentació de la VII Edició de les Ajudes REDIT-La Fe, on les idees germinen i es busquen socis col·laboradors en entitats. Esta convocatòria suposa un trampolí per a la generació de resultats preliminars i l'establiment del primer contacte per a avaluar la viabilitat de desenvolupar la idea. El finançament institucional de l’IIS La Fe facilita la maduració de tecnologies, l'obtenció de resultats sòlids i la preparació de propostes per a convocatòries competitives, la qual cosa avança significativament el nivell de maduresa tecnològica més conegut per les seues sigles angleses TRL: Technology Readiness Level.

En segon lloc, s'ha dut a terme la presentació de tecnologies en avançat estat de maduresa, amb TRL més elevats, i en la majoria dels casos protegides mitjançant patents. Estes innovacions demostren la importància de la col·laboració entre institucions, com l’IIS La Fe i centres tecnològics, en la generació de solucions innovadores i efectives.

L'últim pas d'este recorregut ha permés explorar les diferents vies de transferència, que van més enllà de la simple llicència de patents a empreses. De manera proactiva, es promou la creació d’startups, amb o sense la participació de les entitats titulars de la tecnologia, impulsant així l'esperit emprenedor i la comercialització d'innovacions sanitàries.

Un dels aspectes més destacats d'esta jornada és la detecció d'idees que naixen de la pràctica clínica habitual, la cerca de socis col·laboradors i la formació d'equips multidisciplinaris.

Casos d'èxit

En esta ocasió, s'han presentat els següents casos d'èxit: Dispositiu ortèsic sensoritzat; Neuromyotype, un teclat intel·ligent; Medical device for transluminal access i la Transformació digital en medicina de precisió: Impulsant la medicina basada en el valor; Així com el Prostacto i l’start up Sonda Device S.L.

Així doncs, esta jornada suposa una oportunitat única per a conéixer i col·laborar amb les ments innovadores darrere d'estes tecnologies i explorar noves possibilitats en l'àmbit de la innovació empresarial ja que, a més, de presentar el programa d'ajudes i quatre tecnologies en desenvolupament pròximes al mercat i dues transferides, la Jornada d'Innovació Empresarial permet que es duguen a terme reunions bilaterals i gaudir d'un showroom en el qual està disponible gran part del portfoli tecnològic del centre d'investigació.

Col·laboració entre entitats

La cooperació entre l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe i REDIT va començar en 2013 i va cristal·litzar en 2014 amb la signatura d'un conveni marc de col·laboració que permet connectar a investigadors de perfil tecnològic amb investigadors de perfil biomèdic, per a avançar en la cerca de solucions innovadores en salut de la forma més eficaç i efectiva.

La cooperació entre l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe i REDIT va començar en 2013 i va cristal·litzar en 2014 amb la signatura d'un conveni marc de col·laboració