Societat

Notícies

Institucional

Una herència solidària permetrà impulsar la investigació en oncologia i cardiologia de l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe

És la primera vegada que l’IIS La Fe rep un testament solidari

Una part del llegat s'ha destinat a la primera edició d'una convocatòria per a finançar projectes d'investigació que portarà el nom de la donant, María Jordá Sanz

L’IIS La Fe rep anualment donacions d'associacions de pacients, ciutadans i empreses per un import de més de mig milió d'euros

L'Institut d'Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) va rebre en 2017 l'herència de María Jordá Sanz que, per voluntat expressa, va deixar escrit que els seus béns es destinaren a donar suport a la investigació que realitza el centre en oncologia i cardiologia. Es tracta del primer llegat d'estes característiques que rep l’IIS La Fe en la seua història.

Gràcies esta donació, l’IIS La Fe ha posat en marxa les Ajudes María Jordá Sanz per a la investigació en oncologia i cardiologia. Este mes de novembre es llançarà la primera edició d'esta convocatòria que comptarà amb 150.000 euros per al finançament de 3 projectes en l'àmbit de la investigació, la innovació i la projecció internacional sobre el càncer i les patologies cardiològiques. Està previst que, gràcies a la quantia de l'herència, es realitzen convocatòries en anys successius en el marc d'estes ajudes.

L'objectiu principal de les Ajudes María Jordá Sanz és generar projectes d'investigació científica bàsica i traslacional en els camps de l'oncologia i la cardiologia entre grups de l’IIS La Fe. Es finançaran projectes que contribuïsquen a generar nou coneixement relacionat amb la fisiopatologia, el diagnòstic i el tractament d'aquestes patologies.

"Es tracta d'una donació molt generosa i és molt important per a la investigació rebre este tipus de suport solidari per part de la ciutadania", ha assegurat el doctor José Luis Poveda, gerent de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València. El doctor Poveda també ha destacat la importància de "impulsar i reforçar, a través de la filantropia, la investigació bàsica, traslacional i la innovació per a assegurar que els avanços contra la malaltia arriben als pacients".

Sobre María Jordá Sanz
María Jordá Sanz era costurera de professió i va desenvolupar la seua carrera a Londres durant 50 anys. Va morir en 2017 als 73 anys. Soltera i sense fills, va ser una dona molt treballadora, professional i intel·ligent, segons compten els seus germans, que destaquen la seua valentia i afany d'emprenedoria ja que va emigrar molt jove a Londres, on va començar treballant en un taller d'alta costura que va acabar dirigint. La seua família recorda que va ser a Londres on va conéixer la tradició de les donacions a causes relacionades amb la investigació. A més, l'experiència personal de la mort de dues amigues, a causa de malalties cardiològiques i oncològiques, li van portar a prendre la decisió de fer testament en favor de la investigació biomèdica.

Els germans de María Jordá Sanz, Juan José i Vicente, han visitat l’IIS La Fe i s'han reunit amb el gerent de l'Hospital La Fe, el doctor Poveda, amb el director científic, Guillermo Sanz i amb la directora gerent, Ainhoa Genovés. També han pogut conéixer de primera mà el treball d'alguns grups d'investigació que desenvolupen la seua activitat en l'àmbit de la cardiologia i l'oncologia.

Altres maneres de col·laborar amb l’IIS La Fe
El llegat de María Jordá Sanz, com altres testaments solidaris, és una forma excepcional i única de col·laboració pel seu import i per l'impacte en la investigació. A més d'este llegat, l’IIS la Fe rep anualment més de 500.000€ en donacions procedents d'associacions de pacients, donants individuals, escoles o clubs esportius, fundacions i empreses. La principal motivació dels donants sol vindre de l'experiència personal, familiar o per amistat amb la malaltia i amb l'atenció rebuda a l'Hospital La Fe.

El director científic de l’IIS La Fe, Guillermo Sanz, ha destacat en la reunió l'agraïment, en nom de la comunitat investigadora, a totes i cadascuna de les persones i entitats que col·laboren econòmicament amb l'institut, pel seu compromís i la seua confiança. "Gràcies a estes contribucions, cada minut de treball dels nostres investigadors compta amb el suport dels ciutadans i la societat civil".

Algunes dades sobre testaments solidaris

A Espanya se signen més de 600.000 testaments davant notari a l'any i el nombre de persones que decideixen destinar part o la totalitat del seu patrimoni a causes solidàries va en augment.

Segons l'estudi de la plataforma 'Haztestamentosolidario.org', en 2022, les entitats no lucratives van rebre llegats de 325 persones que van representar un total de 41 milions d'euros. Cada vegada més, els llegats van destinats a l'àmbit de la investigació ja que es percep com una oportunitat d'ajudar als pacients, en particular, i de millorar la vida de les persones en general.

Fer un testament solidari no implica tindre un gran patrimoni ni deixar fora als legítims hereus; a més, les entitats solidàries no paguen impostos de successió sobre les herències i llegats i tot el que reben es transforma íntegrament en projectes amb impacte.
 

Tags:

Persones

L'objectiu principal de les Ajudes María Jordá Sanz és generar projectes d'investigació científica bàsica i traslacional en els camps de l'oncologia i la cardiologia entre grups de l'IIS La Fe