Societat

Notícies

Investigació

Grupo Planeta impulsa la investigació en oncologia pediàtrica de l'IIS La Fe amb una donació d'11.000 euros

L'Institut d'Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) ha rebut una donació econòmica de 11.000 euros del Grupo Planeta que es destinarà a la investigació en càncer infantil.

Concretament, al projecte d'investigació 'Cap a la medicina de precisió per a xiquets i adolescents amb tumors sòlids en recaiguda/progressió' que desenvolupa el Grup d'Investigació Clínica i Traslacional en Càncer de l’IIS La Fe i que lidera la doctora Adela Cañete Nieto.

La donació prové d'una campanya dels treballadors del Grupo Planeta a València que consisteix en una venda solidària on els empleats poden adquirir llibres a un preu simbòlic amb l'objectiu de recaptar diners per a un projecte solidari. L'empresa doblega l'aportació dels treballadors i la suma total es destina a projectes d'investigació sobre oncològica infantil.

Aquesta campanya solidària va tindre inici a Barcelona fa més de 7 anys, es va estendre a les oficines de Madrid, i aquest últim any s'ha inaugurat en la seu de València.

Sobre el projecte

L'objectiu del projecte al qual es destinarà la donació és classificar els tumors pediàtrics en recaiguda/progressió segons les seues alteracions genòmiques amb l'objectiu de conéixer millor la malaltia i poder millorar el pronòstic complex d'aquests pacients.

El càncer és la primera causa de mortalitat per malaltia en xiquets i adolescents. En els últims anys s'ha produït una autèntica revolució en el camp de la genòmica, permetent la determinació del perfil molecular dels tumors. Aquest nou concepte de medicina personalitzada no és només el futur de l'oncologia sinó un present real com han demostrat diversos projectes en tumors d'adults i recentment en càncer pediàtric.

Projectes similars en càncer pediàtric s'estan realitzant ja a França, Alemanya i el Regne Unit. El projecte de l’IIS La Fe és pioner a Espanya i els seus resultats podrien fer-se extensius en el futur des de l'Hospital La Fe a altres centres espanyols. Amb aquest projecte l'equip de l’IIS La Fe espera demostrar l'aplicabilitat de la medicina personalitzada en el càncer pediàtric.

La majoria dels pacients tindran alteracions genòmiques en els seus tumors, però només algunes d'elles disposaran de fàrmac específic per a aqueixes dianes terapèutiques. És a dir, només una part dels pacients es beneficiaran d'un tractament personalitzat. No obstant això, les dades genòmiques obtingudes i la seua correlació amb altres variables conegudes poden ser de gran utilitat per al disseny futur del tractament inicial de pacients d'alt risc. Així mateix, aquesta estratègia permetrà facilitar la inclusió de pacients pediàtrics en assajos clínics primerencs, prioritzant els fàrmacs amb una diana molecular coneguda. El projecte estarà obert a la inclusió de pacients d'altres centres nacionals.