Societat

Notícies

Fundació Mútua Madrilenya dona suport a un projecte de l'IIS La Fe per a aplicar l'estimulació magnètica transcranial en l'anorèxia nerviosa

Es tracta d'una opció terapèutica per a aquest trastorn, eminentment juvenil i orfe de tractaments.

​La Fundació Mútua Madrilenya donarà suport a un projecte d'investigació del Grup d'Investigació en Salut Mental que provarà un tractament d'estimulació magnètica transcranial en anorèxia nerviosa.

L'estudi estarà coordinat pel doctor Luis Miguel Rojo i pretén abordar aquest trastorn, eminentment juvenil i orfe de tractaments, amb una nova opció terapèutica.

"El nostre primer objectiu és avaluar l'aplicabilitat, seguretat i tolerabilitat de l'estimulació magnètica transcranial repetitiva per a estimular l'escorça prefrontal dorsomedial en les pacients amb anorèxia nerviosa, i avaluar els efectes clínics i examinar la millora dels símptomes de les pacients", resumeix el doctor Rojo.

L'anorèxia nerviosa és un dels trastorns de la conducta alimentària (TCA) la prevalença de la qual ha augmentat de dues a cinc vegades en les últimes tres dècades especialment en la població de més alt risc: dones joves i adolescents de països desenvolupats o en vies de desenvolupament. Els TCA (anorèxia, bulímia i trastorns no especificats) es troben dins de les deu primeres causes de discapacitat entre les dones joves i, en concret, l'anorèxia nerviosa té el major índex de mortalitat entre els trastorns psiquiàtrics.

No obstant això, aquests trastorns manquen, fins hui, de tractaments específics per al seu abordatge, ja siguen farmacològics o mitjançant tècniques de neuroestimulació. L'abordatge fonamental es realitza mitjançant teràpia psicològica conductual.

L'estudi finançat per la Fundació Mútua Madrilenya provarà l'estimulació magnètica *transcraneal, que implica l'aplicació d'un corrent indirecte en el cervell mitjançant una inducció electromagnètica. La tècnica està aprovada en salut mental per al tractament del trastorn depressiu, el trastorn obsessiu compulsiu i l'addicció al tabac i porta anys utilitzant-se en neurorehabilitació (aplicada en pacients que han patit un *ictus).