Societat

Notícies

L'investigador del IIS La Fe, Víctor Lago, rep un premi de la Fundació AstraZeneca per la seua labor en la investigació en càncer d'ovaris

La Fundació AstraZeneca ha atorgat el guardó, que té com a lema "Persones que canvien vides", al projecte d'investigació sobre oncologia ginecològica. 

El projecte liderat pel doctor Víctor Lago Leal, del Grup  d'Investigació en Medicina Reproductiva del IIS La Fe, ha sigut reconegut per la Fundació AstraZeneca, pels seus avanços en el càncer d'ovari i les seues noves tècniques de tractament. 

El projecte premiat sobre 'Validació de la tècnica del gangli sentinella en càncer d'ovari precoç (SENTOV II): Assaig Clínic Fase III', ha rebut 225.000 euros, una quantia que ajudarà a millorar la qualitat de vida i les seqüeles de la cirurgia en pacients amb càncer d'ovari. En este projecte també col·laboren, entre altres, l'Hospital Clínic i Provincial de Barcelona i l'Hospital Universitari 12 d'Octubre de Madrid. 

Com ha explicat Víctor Lago, "el nostre projecte és un assaig clínic sobre una tècnica quirúrgica nova que pretén substituir la cirurgia actual". També ha afegit que "la investigació quirúrgica està òrfena, quedant marginada de rebre ajudes tant públiques o privades i gràcies al finançament associat a este guardó podrem realitzar el projecte en el qual portem 4 anys treballant". 

El tractament de càncer d'ovari requereix cirurgia i quimioteràpia, per la qual cosa la intervenció és complexa i amb seqüeles importants per a les pacients. A Espanya es diagnostiquen 3.300 nous casos cada any. L'alta taxa de mortalitat es deu en part al fet que el diagnòstic es realitza en estats tardans de la malaltia. Prop del 75% dels casos es diagnostiquen en estat avançat. 

La iniciativa liderada per la Unitat de Ginecologia Oncològica de l'Hospital La Fe permetrà continuar estudiant la utilitat de la tècnica del gangli sentinella en el tractament quirúrgic del càncer d'ovari en estadi inicial. Una tècnica quirúrgica complexa que podria suposar un pas més cap a la medicina personalitzada en les pacients de càncer d'ovari. 

Esta tècnica, utilitzada en el tractament d'altres tumors ginecològics, no ha sigut prou estudiat en el tractament de càncer d'ovari. Per això, per a determinar si el tumor està localitzat només en l'ovari o existeix metàstasi en els ganglis limfàtics, les pacients han de sotmetre's a una limfadenectomia. No obstant això, entorn d'un 80% dels casos no presenta metàstasis i podrien, potencialment, evitar esta complexa intervenció.