Societat

Notícies

L'IIS La Fe integra la biòpsia virtual en l'àmbit de l'oncologia pediàtrica gràcies al projecte PRIMAGE

Este projecte europeu culmina amb la integració de la intel·ligència artificial en el camp de la imatge mèdica i l'oncologia infantil

PRIMAGE ha creat un repositori de dades amb eines per al diagnòstic, pronòstic, tractament i seguiment de dos tumors pediàtrics molt agressius

El projecte europeu PRIMAGE, liderat pel grup d'investigació Biomèdica d'Imatge (GIBI 2^30) i la Unitat d'Oncologia Pediàtrica de l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe), ha culminat la seua trajectòria de quatre anys amb la integració exitosa de la intel·ligència artificial en el camp de la imatge mèdica i l'oncologia pediàtrica.

Este projecte, dirigit pel responsable del GIBI 2^30 i de l'Àrea Clínica d'Imatge Mèdica de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe, el doctor Luis Martí-Bonmatí, ha desenvolupat una plataforma de dades en el núvol que constitueix un sistema de suport crucial per a la presa de decisions en el maneig clínic de tumors pediàtrics sòlids malignes com el neuroblastoma (NB), que és el càncer sòlid més freqüent en edat infantil, i el glioma pontino intrínsec difús (GPID), considerat com la principal causa de mort relacionada amb tumors cerebrals en xiquets.

Biòpsia virtual i dades en el núvol

La contribució més significativa de PRIMAGE és la creació d'un repositori de dades que proporciona eines predictives per a diagnòstic, pronòstic, elecció de teràpies i seguiment del tractament en estos dos tipus de càncer infantil. Estes eines es basen en l'ús de nous biomarcadors d'imatge, models de creixement tumoral in silico, i eines de visualització avançada de patrons i prediccions. A més, la seua implementació, a través de models d'aprenentatge automàtic per a la predicció de resultats clínics d'interés com la supervivència i la resposta terapèutica, estableix criteris d'avaluació clínics més rellevants i específics per a estes malalties pediàtriques.

La culminació d'este projecte es tradueix en la integració de l'innovador procés de biòpsia virtual en l'àmbit de l'oncologia pediàtrica. Este avanç marca un progrés significatiu cap a una atenció mèdica més precisa i avançada per als xiquets afectats, brindant eines que milloren les decisions clíniques. Es tracta d'un progrés en la investigació mèdica en impulsar el desenvolupament d'avançats mètodes d'anàlisi computacional i intel·ligència artificial aplicats a imatges mèdiques en l'àmbit del càncer infantil.

PRIMAGE no sols representa un assoliment científic, sinó també un compromís renovat amb la millora de la qualitat de vida dels xiquets que enfronten desafiaments de salut tan significatius. Amb la integració de la intel·ligència artificial en l'atenció oncològica pediàtrica, s'obri una nova era en la lluita contra el càncer infantil.

Projecte multidisciplinari i internacional

La Societat Europea d'Oncologia Pediàtrica, dos biobancs d'imatges i tres de les unitats europees d'oncologia pediàtrica més destacades, incloent-hi l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe, han sigut els socis d'este projecte mitjançant el qual s'ha pogut accedir a registres de dades retrospectives (imatges i dades clíniques, moleculars i genètics) per a l'entrenament d'algorismes d'aprenentatge automàtic i el desenvolupament i validació de les eines in silico.

El projecte ha durat 4 anys i ha comptat amb la col·laboració de 15 entitats, tant nacionals com internacionals, enfortint encara més la base de coneixements i l'aplicabilitat clíniques dels resultats obtinguts.

Segons el director del projecte, el doctor Luis Martí-Bonmatí, "PRIMAGE representa un pas significatiu cap avant, tant en l'àmbit científic com en el compromís continu de millorar l'atenció mèdica per als xiquets que enfronten desafiaments oncològics. Així doncs, la integració reeixida de la intel·ligència artificial en l'atenció oncològica pediàtrica marca el començament d'una nova era en la lluita contra el càncer infantil".

PRIMAGE no sols representa un assoliment científic, sinó també un compromís renovat amb la millora de la qualitat de vida dels xiquets que enfronten desafiaments de salut tan significatius