Societat

Notícies

L'Institut d'Investigació Sanitària La Fe és seleccionat per a desenvolupar medicaments innovadors en malalties sense tractament

L'Institut d'Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) s'ha incorporat al Consorci Estatal en Xarxa per al desenvolupament de Medicaments de Teràpies Avançades ​​​​​​S'oferiran oportunitats per a curar malalties amb opcions terapèutiques limitades o nul·les

L'Institut d'Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) ha sigut seleccionat per l'Institut de Salut Carles III, com a node del Consorci Estatal en Xarxa per al desenvolupament de Medicaments de Teràpies Avançades, conegut com a CERTERA.

La unitat de Teràpies Avançades de l’IIS La Fe es convertix, així, en una infraestructura cientificotècnica en xarxa d'I+D+i del Sistema Espanyol de Ciència Tecnologia i Innovació, per a produir i impulsar el desenvolupament de medicaments innovadors d'avantguarda que oferisquen oportunitats per a curar malalties amb opcions terapèutiques limitades o nul·les.

L’IIS La Fe és el primer centre seleccionat en la Comunitat Valenciana com a node de CERTERA. Este Consorci té com a objectiu el desenvolupament de medicaments de teràpia avançada, des dels entorns acadèmics fins als assajos clínics en fases precoces, sempre en fases pre comercials.

Els medicaments de teràpia avançada d'ús humà inclouen la teràpia gènica, la teràpia cel·lular i l'enginyeria tissular de teixits. El desenvolupament d'estes noves estratègies terapèutiques contribuirà a oferir oportunitats per a malalties que manquen actualment de tractament. La incorporació d'estes noves teràpies a la pràctica clínica és un dels reptes més importants de la medicina de precisió i personalitzada.

El director científic de l’IIS La Fe, el doctor Guillermo Sanz, ha destacat el nivell científic de la proposta presentada per l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe: "Les teràpies avançades es beneficien directament dels avanços en la investigació. La comprensió dels mecanismes biològics i les bases moleculars de les malalties proporciona el coneixement necessari per a desenvolupar tractaments més precisos i personalitzats, millorant així les opcions terapèutiques disponibles per a diverses condicions mèdiques", ha explicat el doctor Sanz.

Segons José Luis Poveda, gerent del Departament de Salut València La Fe, esta designació, "convertix a l'Hospital La Fe en una referència, també en el desenvolupament i implementació de les teràpies avançades, evitant la dispersió de producció d'estos medicaments i optimitzant els recursos necessaris per a la seua implementació".

Per al doctor Poveda, "disposar de la infraestructura necessària dins del Sistema Nacional de Salut i d'una correcta coordinació de les capacitats existents, permetrà optimitzar els costos de producció i realçar el valor i l'accessibilitat a esta mena de tractaments".

Des de la Conselleria de Sanitat, Juan Eduardo Megías, responsable de l'Oficina Autonòmica de Medicina Predictiva, Personalitzada i Teràpies Avançades de la Comunitat Valenciana, ha explicat que "les teràpies avançades brinden solucions a les demandes de la població, garantint una distribució justa i equitativa a tots els pacients que puguen obtindre avantatges d'estos tractaments innovadors".

Primera unitat autoritzada

La Unitat de Teràpies Avançades de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe es va convertir, en 2019, en la primera unitat autoritzada en la Comunitat Valenciana per a la fabricació de medicaments de teràpies avançades en investigació, sota el segell de qualitat GMP (CCC).

En 2021, esta unitat va produir i va administrar a una pacient la seua primera teràpia cel·lular antiviral, '*ViroTCell', un fàrmac de teràpia avançada per a tractar les infeccions per citamegalovirus que es poden desenvolupar en el marc dels trasplantaments de progenitors de medul·la òssia. Es tracta de la primera teràpia cel·lular antiviral elaborada íntegrament a Espanya en col·laboració amb l'Hospital Vall d´Hebron Institut d'Oncologia, i amb el Banc de Sang i Teixits de Barcelona.

L’IIS La Fe és el primer centre seleccionat en la Comunitat Valenciana com a node de CERTERA