Societat

Notícies

La Unitat de Teràpies Avançades de l’IIS La Fe rep una ajuda per a posar en marxa un projecte de bioprocessament intel·ligent de teràpies cel·lulars personalitzades

La Unitat de Teràpies Avançades de l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe ha obtingut una ajuda de 10.000 euros per a iniciar el desenvolupament d'una plataforma de bioprocessament intel·ligent orientada a la producció personalitzada de teràpies cel·lulars.

Este patrocini de Bayer permetrà fer els primers passos en l'exploració i l'optimització dels processos de fabricació d'estos tractaments avançats, facilitant la recopilació de dades, la identificació de necessitats tecnològiques i la validació de metodologies innovadores.

La introducció de teràpies immunològiques autòlogues ha suposat un gran avanç en l'abordatge de malalties com alguns tipus de càncer i determinats trastorns autoimmunes. No obstant això, encara persistixen importants reptes per a millorar i comprendre a fons els processos productius, especialment pel que fa a l'eficiència, el control de qualitat i l'escalabilitat.

Els doctors Cristóbal Aguilar i Ana Bonora, de la Unitat de Teràpies Avançades, centraran esta primera fase del projecte en l'anàlisi del flux de treball actual, la identificació de colls de botella i l'avaluació del potencial d'eines intel·ligents com ara sensors, sistemes d'automatització i anàlisi de dades per a la seua futura integració en la plataforma.

"L'objectiu d'esta etapa inicial és establir les bases per a un bioprocessament més adaptatiu i robust, orientat a maximitzar l'eficiència i la reproductibilitat de la producció, alhora que s'optimitzen els costos i els terminis de fabricació", ha explicat Cristóbal Aguilar, responsable de producció de la Unitat de Teràpies Avançades.

"A mitjà termini, els coneixements i les millores incorporades permetran continuar perfeccionant els processos de producció de teràpies cel·lulars, i consolidar una cultura de qualitat i millora contínua en la Unitat de Teràpies Avançades", ha assenyalat el doctor José Luis Poveda, gerent de l'ASI València Sud i del Departament de Salut València La Fe.

Aquesta ajuda de 10.000 euros permetrà impulsar l’activitat en la producció de teràpies personalitzades