Societat

Notícies

Investigació

José Vicente Castell, premi Alberto Sols 2022 en investigació bàsica

La comissió científica dels XIX Premis Alberto Sols, que es convoquen cada dos anys amb la finalitat de reconéixer la dedicació científica i la labor investigadora en el marc de les Ciències de la Salut en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, ha triat als guanyadors d'aquesta edició

En la modalitat bàsica al doctor José Vicente Castell, responsable del grup d'investigació en Hepatologia Experimental i Trasplantament Hepàtic i ex director de l’IIS La Fe, que l'any passat va ingressar en la Reial Acadèmia de Medicina de la Comunitat Valenciana (RAMCV) com a acadèmic de la societat i va ser deixeble del mateix Alberto Sols.

José Vicente Castell és Doctor en Ciències, Doctor en Medicina i Llicenciat en Farmàcia per la Universitat de València. És Catedràtic emèrit de la Facultat de Medicina de la Universitat de València, en la qual va impartir docència des de 1985, Cap de Secció de la Unitat d'Hepatologia Experimental del Centre d'Investigació de l'Hospital La Fe, des de 1980 i ha sigut Director d'Investigació de l'Hospital Universitari La Fe i Director de l’IIS La Fe entre els anys 2003 i 2016.

En la seua etapa postdoctoral va ampliar estudis en el Laboratori de Biologia Molecular de l'Institut Federal Politècnic de Zurich i en el Max-Planck Institut Für Biophysikalisches Chemie de Göttingen.

Ha sigut professor de Bioquímica en la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Madrid i de la Facultat de Medicina de la Universitat de Freiburg (Alemanya). En 1994 va realitzar una estada en el Biochemisches Institut der RTWA d'Aquisgrà (Alemanya).

Ha dirigit 14 tesis doctorals i ha participat en 57 projectes d'investigació com a investigador principal, la major part d'ells (20) projectes europeus. Ha impartit cursos d'especialització sobre la seua disciplina i realitzat diverses activitats científiques de caràcter consultiu en institucions internacionals.

Ha publicat més de 395 articles científics en revistes de referència internacional així com en diferents obres col·lectives, ha sigut editor de dos llibres especialitzats (In vitro Methods in Pharmaceutical Research (Academic Press, London, 1997; ISBN 0-12-163390-X). In vitro alternatives to animal pharmaco-toxicology. J.V. Castell and M.J. Gómez-L. eds. Ed. *Pharmaindustria, Madrid 1992. ISBN 84-87896-03-0) i ha participat en més de 50 congressos internacionals com a ponent convidat.

A més, el doctor Castell ha rebut diferents guardons i reconeixements com el Premi Europeu d'Investigació Farmacèutica (EFPIA) en 1990, el Premi Salut 2000 de la Generalitat Valenciana en 2006 i l'Encàrrec de l'Ordre Civil de Sanitat en 2003. José Vicente Castell és membre de la Societat Espanyola de Bioquímica, de la Societat Espanyola de Biologia Cel·lular i de la Biochemical Society i ha sigut jurat en els Premi Jaume I en les categories d'Investigació Mèdica i Medicina Clínica.

Altres premiats

El Premi "Alberto Sols" al Millor Treball Científic ha sigut per al Doctor Ángel Barco, director de l'Institut de Neurociències de la UMH i el CESIC, del qual la comissió científica ha destacat la repercussió internacional de les seues investigacions, així com tot l'equip amb el qual treballa aquest científic.

En l'apartat de Premi "Alberto Sols" a la Millor Labor Investigadora el premi ha sigut ex aequo a tres investigadors. D'una banda i en la modalitat clínica al Catedràtic de Medicina i Cap del Servei de Medicina Interna a l'Hospital General d'Elx, el Doctor Félix Gutiérrez, que ha impulsat un bon nombre de projectes d'investigació clínica i epidemiològica sobre complicacions de la infecció VIH i el tractament antiretroviral, molts d'ells resultat de la col·laboració amb altres grups.

I també en la modalitat bàsica al Doctor Andrés Moya, actualment dirigeix la Càtedra Institucional FISABIO-Universitat de València. És autor d'al voltant de cinc-centes publicacions en Genètica, Evolució i Filosofia de la Biologia. I també en la modalitat bàsica al Doctor Andrés Moya, actualment dirigeix la Càtedra Institucional FISABIO-Universitat de València. És autor d'al voltant de cinc-centes publicacions en Genètica, Evolució i Filosofia de la Biologia.

Els premis estan patrocinats per l'Ajuntament de Sax en col·laboració de la Conselleria d'Educació, la Diputació d'Alacant i la Universitat Miguel Hernández d'Elx.