Societat

Notícies

Investigació

El director científic de l'IIS La Fe, Guillermo Sanz, aposta per la investigació infermera en la XVI Jornada d'Activitat Infermera i VII Jornada d'Innovació i Evidència en Cures

L'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València acull, després de dos anys d'aturada, la XVI Jornada d'Activitat Científica Infermera i la VII Jornada d'Innovació i Evidència en Cures.

S'han presentat més d'una trentena de pòsters i 70 comunicacions realitzades en els últims dos anys.  

El director científic de l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe), el doctor Guillermo Sanz, ha assegurat que és imprescindible que les infermeres dediquen part de la seua activitat a la investigació perquè les cures es basen en l'evidència científica i milloren els resultats en salut que necessita la ciutadania. Així ho ha manifestat durant la inauguració de la XVI Jornada d'Activitat Infermera i VII Jornada d'Innovació en Cures que ha tingut lloc en la Sala d'actes de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe.

El doctor Sanz, que ha estat acompanyat en la taula inaugural per la directora d'infermera del Departament de Salut València La Fe, Ana María Regueira i la subdirectora infermera de la Subdirecció de Cures, Investigació i Docència del Departament de Salut València La Fe, María Salud Girbés, ha ressaltat la importància de les infermeres en el sistema sanitari com a part capital i exponencial en aquesta última dècada. En aquest sentit, ha recordat que són el personal sanitari amb més estret contacte amb el pacient, familiars i cuidadors i, per tant, "l'última i principal responsable de les seues cures".

Per tot això, ha posat l'accent a continuar investigant i innovant en una de les àrees més sensibles i pròximes a les persones com la Infermeria. "Com a director científic de l’IIS La Fe us anime a investigar i innovar i compteu amb el nostre suport. A més, la Direcció Infermera actual ha sembrat el terreny, ha obert el camí i ha desenvolupat un pla estratègic específic per a poder dur-lo a terme", ha sentenciat.



Tornada a la presencialitat
Després de dos anys d'aturada, a causa de la pandèmia per la COVID-19, ambdues jornades s'han tornat a organitzar perquè les infermeres i infermers, especialistes i fisioterapeutes del Departament de Salut València La Fe pogueren presentar els treballs que han realitzat des de gener de 2020 fins a novembre de 2022 en diversos formats com són la comunicació oral llarga, la comunicació oral curta i/o pòster. Així doncs, prop de 200 professionals de l'Hospital La Fe i 70 alumnes i alumnes de l'Escola d'Infermeria La Fe no s'han perdut aquesta cita en la qual s'han presentat 35 pòsters i 70 comunicacions realitzades per aquests professionals de la sanitat durant els últims dos anys en congressos i jornades científiques.

L'objectiu de la jornada no és un altre que visibilitzar les iniciatives i projectes innovadors dutes a terme en el Departament València La Fe; compartir projectes d'investigació en cures implementades en els diferents àmbits assistencials del Departament València La Fe; divulgar l'activitat científica desenvolupada per les disciplines dependents de la Direcció Infermera i els seus resultats en salut i, finalment, conéixer l'activitat investigadora de les noves promocions de professionals de la salut: treball de Fi de Grau (TFG), infermer/a interna resident (EIR), Màster i Doctorat.

En aquest sentit, s'han presentat prop d'una trentena de treballs que busquen millorar l'atenció en la cura als pacients i continuar avançant en aquest camp d'investigació. A més, cal destacar que l'organització de totes dues jornades ha sol·licitat l'acreditació a la Comissió de Formació Continuada i la declaració d'interés professional pel Consell d'Infermeria de la Comunitat Valenciana (CECOVA).

Passat, present i futur de la investigació infermera
Per part seua, l'infermer del grup d'investigació en Perinatología de l’IIS La Fe i, actualment, responsable d'Investigació Infermera de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe, Álvaro Solaz, ha realitzat una introducció sobre la investigació Infermera en el Departament de Salut València La Fe en la qual va analitzar el seu present, passat i futur. Així doncs, Solaz ha destacat que el 7,27% del personal investigador que conforma l’IIS La Fe són infermeres, una xifra que, en els pròxims anys, probablement, s'incrementarà gràcies al treball en conjunt que s'està realitzant amb l'Àrea Científica i altres departaments i grups del centre d'investigació. 



Lliurament de Premis

En finalitzar la jornada, ha tingut lloc el lliurament de premis a les mans del director científic de l’IIS La Fe, el doctor Guillermo Sanz, el president del Consell d'Infermeria de la Comunitat Valenciana, Juan José Tirado i la directora infermera del Departament de Salut València La Fe, Ana Maria Regueira, que ha quedat de la següent manera:

Premi a la millor Comunicació patrocinat per CECOVA.
Intervenció educativa de salut sexual i reproductiva en 6é curs d'Educació Primària. María González Garrido, María Sol Albert Velert, Carla Gómez García. 

Premi a la millor Publicació Científica patrocinat per l’IIS La Fe.
The condition of the contralateral knee may induce different degrees of knee extensor strength asymmetry and affect functionality in individuals with unilateral or bilateral osteoarthritis. Fernando Domínguez-Navarro, Sergio Roig-Casasús, Beatriz Díaz-Díaz, Antonio Silvestre, Ignacio Martínez-Garrido, José Pérez-Maletzki, Luís Pinazo, David Hernández-Guillen, José-María Blasco.

Premi al pòster més divulgatiu.
Skin to Skin and Delayed Cord Clamping Changes Oxygen Saturation and Heart Rate Patterns in the First Minutes after Birth. Celia Padilla- Sánchez, Nerea Valles Murcia, Álvaro Solaz García, Pilar Saenz González, Máximo Vento Torres.

Premi al millor treball docent.
Exposició i percepció de les infermeres davant la violència laboral en urgències hospitalàries. Revisió sistemàtica. Néstor Montoro Pérez, María Isabel Mármol López, Raimunda Montejano Lozoya.

Cures infermeres a la persona amb Alzheimer en fase inicial. Revisió sistemàtica. Marta Ruiz Hernández. 

Premi a la comunicació amb major transferència a la pràctica clínica i les cures
Consulta Infermera de Maneig Intestinal. Eva María García Peña.