Societat

Notícies

Institucional

L'IIS La Fe renova l'acreditació del segell HRS4R de la Comissió Europea

L'IIS La fe es converteix en el primera institució d'investigació que reacredita el segell de recursos humans en la Comunitat Valenciana.

L'Institut d'Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) ha superat amb èxit el procés de renovació del segell d'Excel·lència en Recursos Humans per a Investigadors (HRS4R), per les seues sigles en anglés: Human Resources Strategy for Researchers), una acreditació que atorga la Comissió Europea a les institucions i centres d'investigació europeus que busquen, de manera constant, millorar l'ocupació i les condicions de treball per al personal investigador europeu i atraure el talent, contribuint així a millorar l'atractiu de les carreres científiques. Amb aquesta reacreditació, l'IIS La Fe es posiciona com el primer centre d'investigació de la Comunitat Valenciana a aconseguir la renovació del segell.

El passat 30 de setembre, l'IIS La Fe va rebre la visita de l'equip avaluador per a la renovació del segell de la Estratègia Europea de Recursos Humans per a Investigadors. Durant aquesta jornada, les avaluadores van analitzar i van documentar el progrés realitzat per la institució en relació amb el compliment dels principis de la la Carta Europea de l'Investigador i el Codi de Conducta per a la Contractació d'Investigadors, així com el de les accions previstes en el seu Action Plan i van intercanviar impressions amb la direcció, el personal de gestió i investigador sobre el treball que s'està realitzant en matèria HRS4R.

Procés i èxit participatiu

La Comissió Europea, després de l'anàlisi i documentació de les avaluadores, destaca que l'IIS La Fe ha establit uns objectius en matèria de RH molt ambiciosos i amb un ferm compromís per complir-los. Així mateix, l'informe emés per Europa ressalta la idoneïtat de la metodologia desenvolupada per la institució per a la implementació de l'Action Plan de l'estratègia HRS4R i la bona predisposició dels treballadors i treballadores per a desenvolupar i abordar els reptes que proposa aquesta distinció.

Per a arribar a l'auditoria presencial i a l'informe final de la Comissió Europea ha sigut necessària una aproximació inclusiva i participativa, amb la implicació de tota la comunitat investigadora, els òrgans de govern, els departaments de gestió i els serveis cientificotècnics. Amb aquest objectiu, es va nomenar un grup de treball, encarregat de dirigir i coordinar el procés conformat per una àmplia representació de treballadors de la institució per a plantejar les necessitats i propostes d'actuació.

Quant a les millores que es podrien escometre, de cara a la pròxima reacreditació, la Comissió Europea recomana, entre altres, implicar més els investigadors predoctorals en activitats i processos institucionals, així com millorar en algunes qüestions relacionades amb la formació i internacionalització per a atraure major talent internacional.

Nou horitzó 2022-2025

Després de culminar la fase de renovació, la institució està, actualment, treballant en la definició del Pla d'Acció 2022-2025 de l'IIS La Fe per a la implementació de l'estratègia de polítiques de Recursos Humans d'acord amb la Carta Europea de l'Investigador i el Codi de Conducta per a la Contractació d'Investigadors.

L'estratègia HRS4R és el mecanisme, a través del qual la Comissió Europea, cerca millorar l'ocupació i les condicions de treball per al personal investigador europeu, contribuint així a millorar l'atractiu de les carreres científiques. Una de les pedres angulars d'aquesta estratègia és la implementació de la Carta Europea d'Investigadors i el Codi de Conducta (Charter & Code) per a la Contractació d'Investigadors, adoptada, en 2005, per la Comissió Europea com una recomanació als Estats membres.

En la Carta es recullen un conjunt de principis generals i requisits que defineixen els rols, les responsabilitats i els drets dels investigadors i investigadores, ocupadors i empreses i institucions públiques finançadores. El Codi, per part seua, subratlla la importància dels procediments de contractació oberts i transparents i dels comités de selecció, tant diversos com experimentats.

L'IIS La Fe va ser distingit per primera vegada amb l'acreditació i el segell HR Excellence in Research en 2015, d'acord amb la Human Resources Strategy for Researchers (HRS4R) de la Comissió Europea. En eixe moment, l'IIS La Fe va ser un centre pioner a Espanya a aplicar i superar el procés d'avaluació. Fins ara, 697 organitzacions han rebut l'acreditació HR Excellence, de les quals 150 estan a Espanya.

Tags:

HRS4R, Persones

L'informe de la Comissió Europea destaca l'ambició, la idoneïtat i els esforços de l'IIS La Fe per implementar l'estratègia de Recursos Humans per a Investigadors