Societat

Notícies

L'Associació AMACMA D8 realitza una donació per a investigació en càncer de mama triple negatiu

Aquesta associació, amb seu a Requena, porta des de 2014 col·laborant, de manera activa, amb l’IIS La Fe a través de diverses donacions

L'Associació de Mujeres Afectadas por Cáncer de Mama de la localitat de Requena (AMACMA D8) realitzen una generosa donació a l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) per a investigació en càncer de mama. El passat 15 de febrer, un grup de dones de l'agrupació, que ja ha realitzat altres aportacions amb anterioritat, van visitar l'institut d'investigació i van assistir a una sessió informativa per a conéixer, de primera mà, el projecte al qual es destinarà, en aquesta ocasió, els diners.

La doctoranda, Maria Rosado, qui ha rebut una ajuda predoctoral de l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) a València per al projecte 'Estudi dels mecanismes moleculars d'immunosupressió en els càncers de mama triple negatiu', va ser l'encarregada de conduir aquesta xicoteta presentació de la investigació, que es duu a terme en el laboratori d'Investigació Clínica i Traslacional en Càncer, liderada pels doctors Francisco Ripoll, Ana Santaballa i Jaime Font de Mora.

Més agressiu i de pitjor pronòstic

Segons explicava la jove investigadora, el càncer de mama triple negatiu és més agressiu, de pitjor pronòstic i, habitualment, es presenta en dones menors de 40 anys. Les pacients amb aquesta mena de càncer no es poden tractar amb teràpies dirigides com ocorre amb la resta dels càncers de mama, així que, en l'actualitat, el seu tractament es basa en la quimioteràpia, prèvia a la cirurgia, o neoadjuvant.

No obstant això, només un 36% respon completament a aquest tractament pel que encara és necessari buscar teràpies que siguen més eficaces per a aquestes pacients. Les troballes realitzades pel grup d'Investigació Clínica i Traslacional en Càncer revelen que si les persones responen malament a la teràpia habitual és perquè tenen "apagat" el sistema immune, és a dir, el tumor s'ha escapat als punts de control del sistema immune.

Així doncs, l'objectiu d'aquest projecte és estudiar, en un grup de pacients afectades per càncer de mama, els mecanismes d'aquesta immunosupressió i la seua possible relació amb l'expressió del gen estudiat. L'estudi compta amb la col·laboració del Servei d'Oncologia i Cirurgia de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València per a obtindre mostres de pacients amb càncer de mama triple negatiu que no responen al tractament i aconseguir introduir noves teràpies dirigides a aquelles persones que responen malament a la quimioteràpia neoadjuvant.

Objectiu: acollir, acompanyar i salvar vides

L'Associació AMACMA D8 es va constituir a Requena en 2008 per unes poques dones afectades de càncer de mama. La seua comesa, com a Associació, és ajudar a les dones i homes que pateixen aquesta malaltia i recaptar fons destinats a la investigació del càncer de mama i altres projectes relacionats amb l'àmbit sanitari. Per a aconseguir el seu objectiu, al llarg de l'any realitzen multitud d'esdeveniments, destacant, entre ells, la 'Carrera contra el càncer de mama ciutat de Requena' que, cada any, reuneix milers de persones col·laborant en aquesta noble causa.

Des de 2014, AMACMA D8 ha col·laborat, de manera activa, amb l’IIS La Fe, a través de nombroses donacions que han permés aconseguir avanços en la investigació del càncer de mama.