Societat

Notícies

Investigació

Investigadors de l'IIS La Fe aborden els reptes de la IA en una trobada amb pacients

La cita ha permés escoltar l'opinió de les pacients afectades de càncer de mama, les seues necessitats i inquietuds respecte a noves eines clíniques com la intel·ligència artificial.

El Grup d'Investigació Biomèdica en Imatge (GIBI230) de l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) ha organitzat una reunió amb associacions de pacients, cuidadadors i representants de la comissió ciutadana de l’IIS La Fe per a abordar els reptes de l'aplicació de la Intel·ligència Artificial (IA) en el tractament del càncer de mama, dins de les activitats d'informació i comunicació del projecte finançat per la Unió Europea 'RadioVal: International Clinical Validation of Radiomics Artificial Intelligence for Breast Cancer Treatment Planning'.

La trobada va tindre lloc el passat 17 de maig en les instal·lacions del centre, on investigadors, clínics i enginyers implicats en el desenvolupament del projecte van posar en context el que es coneix sobre aquesta malaltia, què és la radiòmica i com poden beneficiar-se els pacients de l'aplicació d'aquestes tecnologies.

El càncer de mama és el càncer més diagnosticat i la causa de defuncions més comuna en dones en el món. Encara que la incidència del càncer de mama és major als països desenvolupats, les taxes de mortalitat són més elevades als països de renda baixa a causa dels elevats costos i a l'accés limitat a tractaments específics. En els casos en els quals la supervivència sol ser baixa, els nous protocols de tractament han demostrat ser prometedors per a reduir la mortalitat, com la quimioteràpia neoadjuvant (NAC). No obstant això, la selecció de pacients per a aquest tractament és complexa ja que manca d'un enfocament de medicina personalitzada, té una taxa d'èxit relativament baixa, efectes secundaris importants i costos elevats per cada tractament.

Una selecció dels pacients tractats amb NAC de forma personalitzada augmentaria la taxa d'èxit, incrementant la supervivència de pacients seleccionats, previndria l'aparició d'efectes secundaris per als pacients no respondedores, i reduiria els costos. El procés del diagnòstic del càncer de mama podria veure's facilitat per eines i tècniques modernes com la radiòmica, una tecnologia avançada de processament d'imatges que implica una sèrie de processos que extrauen informació o trets més important de les imatges mèdiques processades. La radiòmica permet identificar de manera automàtica les característiques úniques i presents en les dades d'imatge, que podrien ser útils per al diagnòstic o la predicció de la resposta al tractament, suposant un suport i millora en la presa de decisions clíniques en la medicina de precisió.

Investigació centrada en les persones

El projecte es desenvolupa atenent els múltiples beneficiaris i parts interessades per a atendre tant els requisits administratius, soci-ètics i normatius, com a les necessitats clíniques i sanitàries, com a les necessitats del pacient i cuidador des del primer dia. En l'àmbit de la sanitat, la innovació social aporta idees pràctiques sobre com millorar la implantació de noves tecnologies i serveis en les vies i la pràctica dels sistemes sanitaris, amb l'objectiu principal d'implementar *RadioVal en la pràctica oncològica habitual.

En aquesta sessió pràctica es va explicar en què consisteix el projecte europeu i l'aplicació de la intel·ligència artificial en el seu desenvolupament, amb el qual es pretén arribar a un model predictiu que millore el tractament neoadjuvant del càncer de mama. Sobretot, la sessió s'ha enfocat a escoltar les idees, necessitats, reptes, pors, etc., que genere el projecte en els pacients, associacions de pacients i ciutadania en general que han participat, amb la finalitat de registrar-lo i incloure'l en els fluxos de treball i eines per a aplicar el projecte en cada àrea beneficiària d'aquest.

Ha sigut una oportunitat per a escoltar l'opinió de les pacients afectades de càncer de mama i ciutadans en general, entendre les seues necessitats, i explicar el desenvolupament de noves eines clíniques que milloren el seu pronòstic, tractament i qualitat de vida. A la jornada han assistit representants de les associacions de pacients Estima't, Las Triples i Cáncer con Limón.

Un projecte internacional

El projecte RadioVal pretén desenvolupar i implementar una validació completa de solucions de IA en el tractament del càncer de mama. Es tracta del primer estudi internacional de validació de la predicció basada en radiòmica de la resposta al tractament de quimioteràpia neoadjuvant, basada en la Intel·ligència Artificial, i especialment en la Radiòmica, a partir de dades d'imatges obtinguts per RM i dades clíniques habituals en la pràctica clínica.

RadioVal és una eina de suport a la decisió mèdica permetria als clínics realitzar un tractament més precís i individualitzat segons les necessitats de cada pacient.