Societat

Notícies

El Nobel de Medicina Randy W. Schekman visita l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe

El biòleg cel·lular i investigador científic estatunidenc respon a les preguntes d'investigadors i investigadores de la institució

El biòleg cel·lular i investigador científic, Randy W. Schekman, Premi Nobel de Medicina 2013, visita l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe), on ha mantingut una trobada amb un grup d'investigadors i investigadores amb els quals ha intercanviat experiències. Aquesta trobada s'ha produït amb motiu de la celebració de la tradicional Reunió de Jurats, que decideix a les sis persones guardonades de la XXXV Edició dels Premis Rei Jaume I, els guardons científics més importants del país.

Durant la seua intervenció, el premi Nobel ha abordat diferents temes i qüestions que preocupen, sobretot, als investigadors i investigadores que es troben en la seua etapa predoctoral. La importància de publicar en revistes amb factor d'impacte, què fer després del doctorat o el difícil abordatge de la carrera investigadora a Espanya han sigut alguns dels temes que el biòleg cel·lular ha tractat amb els assistents, a més de parlar sobre la seua trajectòria professional com a investigador. 

Al llarg del col·loqui, Schekman ha compartit taula amb la doctora en bioquímica i responsable de la Unitat Mixta de Regeneració i Trasplantament Cardíac, Pilar Sepúlveda, i l'estudiant predoctoral del grup d'Hematologia i Hemoteràpia, Mireya Morote.

Posteriorment, una comitiva conformada pel director científic, Guillermo Sanz, la directora gerent, Ainhoa Genovés, la investigadora Pilar Sepúlveda i les estudiants predoctorals Marilù Casini i Mireya Morote han acompanyat al doctor Randy Schekman a una trobada en el qual han intercanviat impressions, abans de posar rumb al seu següent compromís com a jurat dels Premis Rei Jaume I. 

La trajectòria del doctor Schekman 

Nascut a Saint Paul, Minnesota, els Estats Units, el 30 de desembre de 1948. És un biòleg cel·lular i investigador científic estatunidenc. És fill d'immigrants alemanys i va passar els seus primers anys a la ciutat de Saint Paul, on va exercir diversos oficis per a pagar els seus estudis. Es va llicenciar en Biologia al campus de Truckee, de la Universitat de Califòrnia.
Posteriorment es va doctorar en la Universitat de Stanford, institució en la qual també va realitzar una tesi postdoctoral sobre la duplicació de l'ADN i actualment és professor de la Universitat de Berkeley. Des del 1992 és membre vitalici de l'Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units. 

En el 2013, se li va atorgar el Premi Nobel de Medicina al costat de James E. Rothman i Thomas C. Südhof pels seus estudis sobre el transport de vesícules a través de les membranes cel·lulars, mecanisme que explica per què s'alliberen els neurotransmissors de les neurones o com el bótox paralitza els nervis. Ha criticat fortament la burocràcia científica i el pes dels negocis i els interessos personals en el camp de la investigació, així com el biaix que existeix a l'hora d'avaluar els treballs, on al·lega que les publicacions en revistes de fama internacional són el principal requisit per a ascendir en la jerarquia professional, com la revista Science, on havia publicat l'article que el va fer mereixedor del Nobel.