Societat

Notícies

Investigació

Un estudi de l'IIS La Fe revela els beneficis del *resveratrol en models animals d'ictus isquèmic

- L'estudi conclou que esta substància natural reduïx l'impacte de l’ictus sobre el cervell i augmenta el rendiment motor després de l'accident cerebrovascular en experiments amb rosegadors - L'article publicat en Journal of Cerebral Blood Flow & Metabolism ha sigut destacat en la portada de la revista  

La Unitat Mixta d'Investigació Cerebrovascular de l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe), en col·laboració amb el Departament d'Estadística i Investigació Operativa Aplicades i Qualitat de la Universitat Politècnica de València, així com amb el Departament de Neurologia de la Universitat de Miami, han estudiat els efectes i mecanismes d'acció del resveratrol en models animals d’ictus isquèmic.

Després d'una revisió sistemàtica de la literatura existent i d'un metaanàlisi dels resultats per a sintetitzar i quantificar els efectes cerebroprotectors del resveratrol, així com per a comprendre els seus mecanismes d'acció en profunditat, l'equip investigador ha descobert que el tractament amb resveratrol en models d’ictus isquèmic en rosegadors presenta probabilitats significatives de benefici.

Estos resultats podrien obrir noves portes en el tractament d'esta malaltia devastadora. El resveratrol és un compost natural pertanyent al grup dels polifenols. Es troba en diverses plantes, especialment en el raïm roig, les anous i algunes baies. S'ha emprat en diferents investigacions per a altres patologies com a càncer i malalties cardiovasculars per les seues propietats antioxidants i antiinflamatòries.

Altes probabilitats de benefici

En concret, han observat una reducció de la grandària de l'infart, de l'edema cerebral, així com de la deterioració de la barrera hematoencefàlica i de la neurofuncionalitat, juntament amb un augment del rendiment motor. A més, encara que amb menor probabilitat, l'estudi conclou que el resveratrol també va demostrar un augment de la supervivència neuronal i la reducció de l'apoptosi, processos crucials en la recuperació cerebral.

Estos efectes positius s'han associat a la capacitat del resveratrol per a reduir l'estrés oxidatiu i la inflamació, així com a la inhibició de les vies d'apoptosis o mort cel·lular programada. Malgrat estos resultats positius, els autors de l'estudi subratllen la necessitat de dur a terme més investigacions preclíniques d'alta qualitat per a fonamentar i dissenyar la investigació sobre el tractament amb resveratrol en pacients que han patit un accident cerebrovascular.

L'article de la Unitat Mixta d'Investigació Cerebrovascular del'IIS La Fe i els seus col·laboradors es destaca en el número de desembre de la revista Journal of Cerebral Blood Flow & Metabolism, amb una imatge en la portada i una ressenya en la taula de continguts.

Sobre l’ictus isquèmic

L’ictus isquèmic es produïx quan un coàgul de sang bloqueja un vas sanguini en el cervell, impedint el flux de sang, oxigen i nutrients. Encara que s'han desenvolupat tractaments per a retirar coàguls i restablir el flux sanguini, la investigació destaca la importància de tractaments cerebroprotectors que reduïsquen el dany cerebral durant el temps en què el cervell està privat de sang. En este context, el resveratrol, emergix com un candidat prometedor.

L’ictus isquèmic és una malaltia molt freqüent, que causa la mort o discapacitat permanent en molts dels pacients que la patixen. A Espanya, més de 100.000 persones patixen un ictus a l'any. Aproximadament, una de cada sis mor. És la primera causa de mort en dones i la segona en homes, segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN).

López-Morales MA, Castelló-Ruiz M, Burguete MC, Hervás D, Pérez-Pinzón MA, Salom JB. Effect and mechanisms of resveratrol in animal models of ischemic stroke: A systematic review and Bayesian meta-analysis. J Cereb Blood Flow Metab. 2023 Dec;43(12):2013-2028. doi: 10.1177/0271678X231206236. Epub 2023 Oct 6. PMID: 37802493.

Estos efectes positius s'han associat a la capacitat del resveratrol per a reduir l'estrés oxidatiu i la inflamació, així com a la inhibició de les vies d'apoptosis o mort cel·lular programada.